Los vecinos de Culla preparan con ilusión y entusiasmo la histórica obra que rememora la conquista de su castillo. La representación tiene lugar en diferentes escenarios reales de la población, aprovechado el encanto que la caracteriza. El casco histórico, declarado Bien de Interés Cultural en 2004, se traslada al siglo XIII para sumergirse en un ambiente medieval.
Los actores aficionados y ciudadanos convertidos en extras dan vida a unos personajes que vivieron hace ocho siglos, haciendo que los visitantes difícilmente olviden esta emblemática historia.
Esta iniciativa está englobada dentro del proyecto cultural CULLA VIU, que se desarrolla gracias a un grupo de voluntarios y al acompañamiento del Programa de Extensión Universitaria de la UJI, con el fin de salvaguardar el patrimonio cultural del municipio.
Una obra con un siglo de historia
En el año 1917, coincidiendo con la festividad de Sant Pere Màrtir y Sant Antoni, los vecinos de Culla realizaron esta ambiciosa representación teatral. La población nunca había visto nada igual: improvisados trajes, espontáneos actores y un pueblo volcado completamente en un proyecto común. La noticia pronto se hizo eco en los medios de comunicación de la época.
‘La Conquesta de Culla’ de Julián Villuendas se refiere a tiempos de la reconquista. Está escrita en castellano, pero ha sido adaptada al valenciano por Manuel Manzano para su representación.
Els veïns de Culla preparen amb il·lusió i entusiasme la històrica obra que rememora la conquesta del seu castell. La representació té lloc en diferents escenaris reals de la població, aprofitat l’encant que la caracteritza. El nucli històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, es trasllada al segle XIII per a submergir-se en un ambient medieval.
Els actors aficionats i ciutadans convertits en extres donen vida a uns personatges que van viure fa vuit segles, fent que els visitants difícilment obliden aquesta emblemàtica història.
Aquesta iniciativa està englobada dins del projecte cultural CULLA VIU, que es desenvolupa gràcies a un grup de voluntaris i a l’acompanyament del Programa d’Extensió Universitària de la UJI, amb la finalitat de salvaguardar el patrimoni cultural del municipi.
Una obra amb un segle d´història
L’any 1917, coincidint amb la festivitat de Sant Pere Màrtir i Sant Antoni, els veïns de Culla van realitzar aquesta ambiciosa representació teatral. La població mai havia vist gens igual: improvisats vestits, espontanis actors i un poble bolcat completament en un projecte comú. La notícia prompte es va fer ressò en els mitjans de comunicació de l’època.
‘La Conquesta de Culla’ de Julián Villuendas es refereix a temps de la reconquesta. Està escrita en castellà, però ha sigut adaptada al valencià per Manuel Manzano per a la seua representació.