Pulchra Magistri

Durant 201 i 2014, Culla va ser seu de l’exposició de La Llum de les Imatges «Pulchra Magistri. L’esplendor del Maestrat a Castelló ». En l’actualitat, encara es pot gaudir de la visita a alguns dels edificis i obres d’art que van ser restaurats per a l’ocasió.

La Llum de les Imatges torna a Castelló per a celebrar i donar a conèixer l’esplendor artístic d’un territori d’especial significació i de particulars característiques: el Maestrat. Aquesta intervenció de recuperació i difusió patrimonial mostra l’essència d’aquest territori a través de les seues múltiples manifestacions culturals, des de les obres d’art i edificis restaurats, fins a la música o la gastronomia.

L’exposició «Pulchra Magistri. L’esplendor del Maestrat a Castelló» plasma el caràcter singular que posseeix aquest territori de frontera que, durant segles, va anar el baluard nord de l’antic Regne de València, zona d’experimentació i intercanvis culturals entre el veí Regne d’Aragó i el Principat de Catalunya.

Quatre poblacions actuen com a seus de la mostra: Culla i Catí, en l’Alt Maestrat, i Benicarló i Vinaròs, en el Baix Maestrat, de les quals han sigut restaurats els seus edificis monumentals més representatius. Rememoren així la seua importància històrica com a encreuament de camins i zona d’intercanvi comercial, refugi d’obradors, tallers artístics o personatges insignes que determinen la trajectòria d’aquest territori que discorre des de les muntanyes de l’interior fins al mar, a través d’una ruta cultural que avui recupera aquesta institució.

D’aquesta manera, no solament es contribueix a difondre el patrimoni de la zona, sinó que amb aquesta actuació també es crea un flux de turisme cultural entre les comarques del nord de la província de Castelló: de la costa a l’interior i de l’interior a la costa, a través d’una ruta monumental i artística: més de 300 obres des de la Prehistòria fins al segle xx, entre pintures, escultures, teixits, orfebreria i documents, de les quals més d’un centenar (108) han sigut restaurades per aquesta institució.

La Llum de les Imatges torna a posar en pràctica el seu model d’intervenció que uneix patrimoni i rendibilitat social; posada en valor del llegat cultural i millora de les economies locals, que ha sigut reconegut amb el premi de la Unió Europea per la contribució exemplar en la conservació del patrimoni Europa Nostra; i amb el premi internacional per la labor excepcional i rellevant en el camp del Patrimoni Cultural de la Humanitat Cicop, avalat per Forum Unesco.